Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

Ze krijsen, poepen, zijn agressief en pikken het eten uit je hand. Alkmaar is helemaal klaar met de meeuw. Nu het broedseizoen in volle gang is, wordt er actie ondernomen om de populatie van meeuwen in te dammen, zo meldt mediapartner NH. Daar speelt ook maïsolie een grote rol in. De eieren van de meeuwen worden met de olie ingesmeerd. Daar gaat Arjan Willemse van Stadswerk 072 mee aan de slag. Zo'n 77 meldingen over meeuwenoverlast liggen voor hem klaar.

Hij is uiteindelijk degene die het dak op gaat om de eieren in te smeren met de olie. "De eieren krijgen daardoor geen zuurstof en komen niet uit", zegt Arjan tegen NH Nieuws. "Als er geen jonge meeuwen zijn, worden ze een stuk minder agressief." Zijn eerste adres is basisschool De Wegwijzer. Op de platte daken van de gebouwen hebben zo'n zeven meeuwenparen een plekje gevonden om voor nageslacht te zorgen.

Ze geven flink wat overlast, vertelt Diana Veenstra van de basisschool. "Om hun nest te beschermen scheren ze vlak over de hoofden van kinderen die daar erg van schrikken. Ook krijsen ze zo hard dat dat invloed heeft op de les." Alkmaar heeft dit jaar net als Haarlem en Leiden een ontheffing gekregen om onderzoek te doen naar maatregelen tegen meeuwenoverlast. Johan Stoelwinder van faunabeheer PCF Holland leidt het onderzoek en gaat met Arjan mee om notities te maken.

"We hopen de meeuwen te leren dat dit geen goede broedlocatie is. Jonge meeuwen die hier zijn geboren keren terug om te broeden. We hopen dat ze in de loop van de tijd op zoek gaan naar een andere plek waar ze minder overlast geven", aldus Johan.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl