Het aantal banen in Noord-Holland Noord in 2017 en 2018 jaar toe met bijna 3.600 naar 252.000, zo voorspelt het UWV. Het aantal WW'ers zakt dan van 13.000 tot ruim 9.600. Er blijven veel vacatures, maar het aantal neemt niet verder toe. In een aantal sectoren zoals techniek, zorg en bouw, wordt het nog lastiger gekwalificeerd personeel te vinden, met mogelijk als gevolg stagnatie.

Op basis van de recentste CPB groeiraming verwacht het UWV dit jaar voor deze arbeidsregio een banengroei van 2,7% (+2.700) en voor volgend jaar van 0.9% (+900). Voor het eerst sinds jaren stijgt de hoeveelheid werk voor werknemers iets sneller dan voor zelfstandigen. In 2018 wordt de groei minder gedragen door de uitzendbranche, die afzwakt na een groeiende invloed in de laatste jaren. Cijfers van UWV tonen ook dat nieuwe werknemers in 2016 weer vaker een vast contract kregen dan in 2015. Wel stijgt het aantal flexibele banen nog steeds sneller dan het aantal vaste.

Het aantal banen neemt in 2018 vooral toe in de zorg- en welzijnssector, dankzij een grotere vraag en het schrappen van bezuinigingen. UWV verwacht met name groei in de kinderopvang, thuiszorg en overige gezondheidszorg. Werkgevers zullen moeilijker (gespecialiseerde) verpleegkundigen en verzorgers in de individuele gezondheidszorg vinden.

Het aantal vacatures dat ontstaat stabiliseert op een hoog niveau. De meeste vacatures ontstaan in de grootste sectoren: de detailhandel, zorg en welzijn en de horeca. Vacatures ontstaan omdat bedrijven weer kunnen uitbreiden en meer mensen wisselen van baan. Het groeiende aantal 55-plussers blijft daarbij wel achter, hier wordt minder snel overgestapt.
Bekeken: 3152x