Alkmaar Centraal


De oorzaak van de megabrand zaterdagmiddag op de Rinnegommerlaan in Egmond aan den Hoef, die in de wijde omtrek was te zien, is een ontplofte gasfles, zo meldt het NHD.

In de krant is te lezen dat er een personeelsfeest gaande was. Toen de barbecue werd aangestoken kwam er een vreemd geluid uit. De baas, die polshoogte kwam nemen, hoorde het ook en riep dat iedereen weg moest rennen. Daarna ontplofte de gasfles. Het vuur greep snel om zich heen door de houten kuubkisten die die vlam vatten, daarna sloeg de brand over op de loodsen.

Ook werd vandaag duidelijk dat de brand wereldwijde gevolgen zal hebben, zo meldt het NHD. De gebroeders Valkering hebben namelijk wereldwijd alleenrecht op de teelt van de  Allium Globemaster. Officieel een sierui met een bloemhoogte van 80-100 cm. De roze-paarse bolvormige bloemen van Allium 'Globemaster' verschijnen in de periode mei-juni-juli, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het NHD meldt dat er één bedrijf is in Hillegom die een licentie voor het telen van de Allium heeft gekregen van de gebroeders Valkering. Zij kregen al veel telefoontjes van klanten over de hele wereld die gehoord hadden van de catastrofe. De hele oogst van het Hillegomse bedrijf is al verkocht, dus ze kunnen de bezorgde klanten niet helpen. Er staan nog wel onrijpe bollen op het land bij de gebroeders Valkering, die geoogst moeten worden. Het oogsten wordt een probleem omdat dit met speciale apparatuur gebeurt wat niet op een normale oogstmachine zit. Daarbij zijn de opslagruimtes, de koelcellen en de andere benodigde apparatuur ook verloren gegaan in de brand.

De vier broers en het personeel zijn erg aangeslagen door de gebeurtenis zaterdagmiddag en de schade is enorm. (foto: Daan Onderwater)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl