Tijdens de Provinciale Statenvergadering op maandag is de voltallige oppositie de zaal uit gelopen, meldt mediapartner NH Nieuws. De partijen zijn boos omdat op het laatste moment een voorstel aangepast is om € 3 miljoen extra te investeren in de Afslag A9 - Heiloo, waarvan de provincie de helft inlegt. De aanpassing van gedeputeerde Elisabeth Post zou illegaal en ondemocratisch zijn. Na uitgebreid overleg hebben de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 toch het voorstel besproken en unaniem ingestemd.

Of de afslag A9 bij Heiloo wel de investering waard is, wordt al jaren discussie over gevoerd. Het hele project, inclusief groencompensatie, moest € 37 miljoen gaan kosten -  € 4 miljoen meer dan aanvankelijk geraamd - maar nu moet er nog eens €3 miljoen bovenop, omdat de kosten voor aankoop van grond en het verlegging van kabels hoger zijn dan gedacht. Daar lag dan onverwachts een aangepast voorstel. De provincie zou € 1,5 miljoen bijdragen, de andere helft moet worden opgehoest door de gemeenten Alkmaar, Heiloo en Castricum.

Pogingen om het van de agenda te krijgen strandden, waarna de voltallige oppositie opstapte. Commissaris van de Koning Johan Remkes was niet te spreken over het opstappen: "Een meerderheid heeft besloten uw voorstel om het onderwerp te schrappen af te wijzen. Ik constateer dat de voltallige oppositie zich nu aan het debat onttrekt. Dat vind ik niet het meest sterke staaltje democratie om een understatement te gebruiken."

Ook Post reageerde op de actie. "Ik vind ook dat het niet de schoonheidsprijs verdient, daarvoor bied ik mijn excuses aan. En als het anders had gekund, had ik het ook anders gedaan. Maar het kan niet anders."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl