Alkmaar Centraal


Het Van Covelens-orgel van de Grote Kerk Alkmaar bezit een speciale stemming die oude muziek een bijzondere uitdrukking geeft. De internationaal gelouterde concertorganist Wolfgang Zerer uit Hamburg koos dan ook de in de 17de eeuw veel gebruikte toonladder ‘ut re mi fa sol la' - de hexachord -  als thema voor het zomeravondconcert op woensdag 19 juli.

De werken van Froberger en Frescobaldi op deze toonreeks geven hun meesterlijke variatiekunst weer. Zerer laat zowel hoogtepunten horen uit de Habsburgse hofcultuur als uit de in de 17de eeuw in Lübeck en Amsterdam ontstane stadscultuur. Met de muziek van Muffat en Couperin op het grote orgel wordt de Franse stijl gebracht, die in de 18de eeuw langzaam maar zeker ook in Duitsland in de mode kwam. In Bach’s Präludium en fuga in C wordt het hexachord uitgebreid tot de bekende toonladder voor een feestelijke en swingende afsluiting van deze muzikale reis door Europa.

Wolfgang Zerer heeft bijna overal in Europa, Israël, Noord en Zuid-Amerika, Japan, Zuid-Korea en China concerten en masterclasses gegeven. Hij won prijzen in diverse wedstrijden, waaronder in 1982 in Brugge en in 1983 in Innsbruck.

Het concert duurt van 20.15 tot 22.00 uur. De toegang kost  € 8 (Houders CJP en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7). Kijk voor alle informatie op grotekerkalkmaar.nl. (foto: Lucien Kroon)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl