Alkmaar Centraal


De Provincie mag dan wel 1,5 miljoen euro extra over hebben voor de Afslag A9- Heiloo, maar in het achterliggende voorstel stond ook dat gemeenten Alkmaar, Heiloo en Castricum de andere helft moeten inleggen. Alleen Alkmaar lijkt een buffer te hebben ingecalculeerd, meldt mediapartner NH Nieuws. De gemeenten Heiloo en Castricum daarentegen zitten zonder reserves.

Sinds 1962 werd al gesproken over en Afrit A9 - Heiloo, maar pas eind 2015 werd de knoop doorgehakt. Het project zou de provincie, Alkmaar, Heiloo en Castricum maximaal 34 miljoen euro gaan kosten. Intussen is daar al 4 miljoen bijgekomen, maar de grondaankoop en het verleggen van leidingen en kabels blijkt nu 3 miljoen meer te kosten. De gemeenten gaan met elkaar in overleg hoe deze extra kosten verdeeld moeten gaan worden.

Een voorlichter van gemeente Alkmaar laat NH weten dat ze hun aandeel en eventuele meerkosten betalen uit de grondexploitatie van bedrijventerrein Boekelermeer. Dat is in 2003 door de raad besloten. Van de drie gemeenten draagt Alkmaar 45 procent van de kosten en men gaat ervan uit dat dit zo blijft. Dat zet het extra prijskaartje op  675.000 euro.

Op basis van de eerdere verdeelsleutel zou Heiloo 600.000 euro (40 procent) moeten betalen en Castricum 225.000 euro (15 procent). Het college van Heiloo stelt een raadsvoorstel op dat in september wordt besproken. In Castricum komt een voorstel in oktober op tafel.

De aanleg van de afslag heeft inmiddels vertraging opgelopen. Eerder werd 2019 gezegd. De ingebruikname staat nu voor november 2020 gepland.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl