Op woensdag 26 juli vindt weer een Zomeravondconcert plaats in de Grote Kerk van Alkmaar. Deze keer is het huisorganist Pieter van Dijk die plaatsneemt achter de toetsen en hij speelt psalmen van Sweelinck tot Reubke.

De Duitse componisten Mendelssohn en Brahms waren echte classicisten die zich hechtten aan klassieke vormen zoals bijvoorbeeld de fuga. Wagner en Liszt behoorden tot de tegenpartij: de Neudeutsche Schule. Bij Liszt verzandt een fuga na de openingsexpositie al snel in virtuoos passagespel en akkoorden formaties. Liszt ontwikkelde het symfonische gedicht, een vorm geïnspireerd door een gedicht of een tekst waarbij alle onderdelen vloeiend in elkaar overgaan.

In de Sonate van Reubke is Psalm 94 uit de bijbel de inspiratiebron. Je zou dit werk van deze zeer jong gestorven componist kunnen opvatten als een orgelopera. Sweelinck gebruikt in Psalm 140 de Psalmmelodie om zijn grote variatiekunst te demonstreren.

Dat romantische muziek ook meeslepend kan klinken op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel laat stadsorganist Pieter van Dijk tijdens dit concert horen.

Het concert begint om 20.15 uur. Entree kost voor 8 euro en voor Vrienden van het Orgel en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk 7 euro. Meer informatie op grotekerk-alkmaar.nl.

Overigens zal Pieter van Dijk ook vrijdag 28 juli de Kaasmarktconcerten verzorgen.
Pin It
Bekeken: 3379x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/