"De inspraak en participatie worden door de Klankbordgroep en door onze achterban gezien en ervaren als een spel voor de bühne," schrijft Johan Bos van Red de Hout het Alkmaarse college. "Uit het voorontwerp-bestemmingsplan is al gebleken dat Noordwest Ziekenhuisgroep en de gemeente niet van zins zijn de plannen zodanig aan te passen dat de historische Alkmaarderhout – meer specifiek de Westerhout – behouden kan blijven. Wij maken hier bezwaar tegen."

Johan Bos schrijft zijn visie, nadat de stichting Red de Hout al een zienswijze stuurde. Vandaag is de laatste dag van de inspraakperiode. Net als de stichting vindt hij het onacceptabel dat het NWZ geen onderhandelruimte laat voor een verbouwingsplan zonder bomenkap. Het ziekenhuis stelt dat die '0-variant' te lange routes biedt voor spoedgevallen zowel voor ambulances als personeel.

Daarnaast meent Bos dat het natuuronderzoek naar de Wet Natuurbescherming ver benedenmaats is en dat uitvoerder Sweco (te) nauwe banden met de gemeente en het NZW, dat het onderzoek betaalt. Gemeente Alkmaar wordt verder bekritiseerd omdat het zelf niet beschikt over goede recente data over de Westerhout. Red de Hout vraagt om een nieuw, jaarrond onderzoek van een onafhankelijk ecologisch adviesbureau.

Ook maakt Bos zich zorgen dat de fauna van De Hout, met name de Europees beschermde diersoorten, het lastig krijgt met een kleiner leefgebied en rond 17 jaar lang verbouwing. Ook zou de voorgestelde 1:1-compensatie van ± 5.900 m² groen onvoldoende zijn uitgewerkt en hij hekelt dat er geen garantie of borging voor bestaat.

Sowieso meent Bos dat de waarde van nieuwe aanplant niet in verhouding staat tot die van bomen ouder dan 50 jaar. En dan zou de compensatie volgens een contract tussen NWZ en gemeente ook nog eens plaatsvinden op het eigen terrein. "Dit is onwenselijk en publiekrechtelijk onaanvaardbaar. En dat allemaal op kosten van de belastingbetaler".

Tot slot vraagt Johan Bos om een complete milieu-effectrapportage, waarin ook de complexe verkeerssituatie meegenomen wordt, en stelt hij dat hij zich verder aansluit bij zienswijze van Red de Hout. Deze is onder andere te lezen op de Facebookpagina van de stichting.
Bekeken: 3265x