00:00
55
00:00


Dakpannenbedrijf Arie Oud & Zn in Zuidschermer wordt in het voortbestaan bedreigd. Op last van de gemeente moet een stuk erf worden teruggeven aan de natuur, nadat het gebruik ervan jaren gedoogd is.

Arjan Oud en zijn familie begrijpen er niets van. Zeker twintig jaar wordt al gebruikgemaakt van een stuk grond naast zijn erf voor de opslag van tweedehands dakpannen. Maar nu moet het opeens teruggegeven worden. Zonder die extra grond kan hij zijn werkzaamheden niet uitvoeren.

Het gaat om ongeveer 2500 vierkante meter grond en de toerit naar het bedrijf. "In principe worden wij straks afgesloten van de buitenwereld. Je mag wel een bedrijf uitoefenen, maar je mag er niet komen", stelt Oud. Hij kan straks niet meer met zijn vrachtwagen het terrein op. "Het moet gras worden, maar dan sta ik na twee meter stil", zo laat Oud weten aan nieuwspartner NH Nieuws.

Volgens Oud zou zijn bedrijf niet in het landelijk gebied passen. "Maar wij houden het allemaal netjes en mooi. Niemand heeft er last van". De gemeentes Akersloot en Schermer, waar Zuidschermer eerder onderdeel van uitmaakte, gedoogden de situatie. Maar sinds Alkmaar er sinds 2015 de scepter zwaait, zou Oud's bedrijf niet aan het bestemmingsplan voldoen.

"Dit is heel zuur. Mijn vader, die het bedrijf ooit begon, snapt er niks van". Arjan Oud laat het er niet bij zitten. Inmiddels heeft hij met zijn advocaat voor elkaar gekregen dat een dwangsom van 50.000 euro een jaar is uitgesteld. De komende tijd gaat hij proberen een oplossing te vinden. "We willen gewoon houden wat we hebben."

De gemeente Alkmaar laat in een reactie weten dat ze Oud aan de regels houden. De verharding en een deel van de opslag moet verwijderd worden. Ook zou er voldoende ruimte op zijn eigen erf zijn om dakpannen op te slaan. Afhankelijk van de uitkomst van het bezwaar dat door Oud is aangetekend, komt er een nieuwe ontruimingstermijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl