Alkmaar Centraal


Het recreatieschap Geestmerambacht leent Uitvaartcentrum Dunweg B.V.  1,5 miljoen euro om nabij de Nauertogt te Koedijk een natuurbegraafplaats te realiseren. Dit baart vooral GroenLinks Langedijk veel zorgen.

In een gerechtelijke uitspraak van 28 juli is het volgende te lezen: "Het Recreatieschap zal een bedrag van 1.500.000 euro als lening verstrekken aan vergunninghouder". Het recreatieschap bestaat uit leden van de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar en Bergen. Schagen en de Provincie zijn hier op 1 januari uitgestapt. Volgens gemeente Alkmaar is de hoogte van de lening geen probleem voor het recreatieschap.

GroenLinks Langedijk is echter bang dat als Dunweg B.V. met Geestmerloo verlies gaat draaien, dit opgelost moet worden uit de portemonnee van de inwoners van Langedijk, Alkmaar en Heerhugowaard. Daarbij vindt de fractie dat het recreatieschap geen bank is.

In de uitspraak staat echter dat het uitvaartcentrum een eigen vermogen heeft van 2,1 miljoen en dat het project zelf begroot is op 1,8 miljoen. Dat betekent dat Dunweg zelf drie ton moet financieren en genoeg eigen vermogen overhoudt om eventuele klappen op te vangen.

Verder leek de lening ook risico's met zich mee te brengen omdat in januari 2017 Schagen en de Provincie uit het recreatieschap stapten. Vooral Noord-Holland droeg substantieel bij aan het beheer en onderhoud van het recreatiegebied en er is nog geen overeenstemming bereikt over de uittreedsom. Schagen moest hiervoor een som betalen van 168.000 euro en vocht dit aan. De rechter vond de uittreding van de provincie en Schagen overigens niet risicovol.

GroenLinks wil opheldering. Naast het feit dat zij vinden dat het recreatieschap geen bank is voelen zij zich ook onvoldoende geïnformeerd door de wethouders. Zij hebben geen informatie verstrekt aan de Langedijker gemeenteraad, die wel op de hoogte hadden moeten zijn van de risico's.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl