De politie Alkmaar heeft op haar facebookpagina de regels opgesomd wanneer en op welke manier zij een wettelijke vrijstelling hebben om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk.

De politie heeft vrijstelling van alle artikelen uit het Reglement Verkeersregels & Verkeerstekens (RVV). Dit betekent bijvoorbeeld dat de politie de maximumsnelheid mag overschrijden. Ook mag de politie bijvoorbeeld: doorrijden bij een rood verkeerslicht, rijden over de vluchtstrook, rijden op plaatsen waar anderen dit niet mogen zoals een trambaan, busbaan en stoep,inhalen over een doorgetrokken streep en parkeren of stilstaan waar dit voor anderen verboden is.

Zij geven wel aan dat hier regels aan verbonden zijn zodat de verkeersveiligheid mag niet in gevaar komt. Hier is een brancherichtlijn verkeer politie voor. Alleen bij spoedeisende situaties mogen er zwaailichten en sirenes gebruikt worden. Dit mag alleen met toestemming van de meldkamer. Indien er inmiddels een andere hulpdienst is gearriveerd moeten de signalen onmiddellijk weer uit.

Ook legt de politie uit wat er van de burger verwacht wordt als de politie of andere hulpdiensten sirenes en signalen gebruikt. De auto is dan namelijk een voorrangsvoertuig. Dat betekent dat de weggebruiker onder alle omstandigheden de hulpdiensten voorrang moet verlenen.

 

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl