00:00
55
00:00


Het houdt de gemoederen flink bezig in Markenbinnen: de mogelijke bouw van vijf woningen aan de rand van het dorpje. Een aantal inwoners vreest voor een toename van het verkeer, anderen willen hun vrije uitzicht niet verliezen.

Markenbinnen is een gemoedelijk dorpje in het veenweidegebied boven Krommenie. Er staan nu ongeveer 120 huizen, maar daar komen er mogelijk vijf bij in de Dorpsstraat. En dat zorgt voor spanningen tussen voor- en tegenstanders in het dorp, zo meldt nieuwspartner NH Nieuws.

De enige agrariër in het dorp, de familie Van der Helm, wil de woningen bouwen in zijn weiland om de verplaatsing van hun melkveebedrijf te betalen. "Ze willen gebruik maken van de ruimte-voor-ruimte-regeling van de provincie", legt Jan Buitenweg, de adviseur van de familie, uit. "De boerderij kan niet verder groeien, want ze zitten aan de milieunorm."

"Daarom verkast het bedrijf naar Zuidschermer", licht Buitenweg verder toe. "Dat kost een hoop geld en daar heeft de provincie een regeling voor getroffen. Als je de boel sloopt en je het hele agrarische bouwvlak verwijdert, dan mag je ter compensatie huizen bouwen om geld te genereren."

Maar op die woningen zit niet iedereen in het dorp te wachten. "Het is hier nu al klein, krap, smal en druk met verkeer. Met naar verwachting gemiddeld vijftig extra verkeersbewegingen per dag, zal dat niet beter worden", stelt inwoonster Judith Overbeek. "Er zijn hier geen stoepen. Mijn kinderen lopen dus over straat. Ik vind het gevaarlijk."

Bewoonster Dorien Giesberts wil haar vrije uitzicht niet verliezen. "Het betekent dat de plek die wij hebben gekozen om te wonen, met de dieren, het uitzicht en alles wat zo mooi is, gaat veranderen. Dat vind ik jammer". Adviseur Buitenweg heeft begrip voor de zorgen van de omwonenden. "Maar in Nederland heb je geen recht op uitzicht."

Volgens dorpsoudste Jan Fleumer probeert boer Van der Helm zijn plannen er bij elke wisseling van gemeente door te drukken. "Elke keer probeert hij het opnieuw. De geschiedenis herhaalt zich en wij zijn nu met ons derde gevecht bezig."

Volgens Buitenweg zijn de plannen van Van der Helm inderdaad al langer in ontwikkeling. "Het speelt al zeker twaalf jaar. De gemeente Graft-De Rijp heeft met een collegebesluit met de bouwplannen ingestemd. We horen nu bij Alkmaar, en daar zetten wij het ingegane traject verder."

De voor- en tegenstanders beroepen zich beide op eerder gemaakte afspraken en convenanten. Komende maand buigt de gemeenteraad zich over de kwestie. Jan Fleumer streed al eerder tegen de plannen van de boer, tot en met de Raad van State, en zal dat ook dit keer doen als het moet.

Giesberts en Overbeek zullen zich neerleggen bij wat de gemeente besluit. Overbeek: "Ik ben bang dat het anders echt een ding of hetze wordt in het dorp". Giesberts hoopt dat na een beslissing de verhoudingen onderling beter worden. "Misschien is een biertje drinken te veel gevraagd, maar wel weer gewoon gedag zeggen en een praatje maken."

De Alkmaarse VVD, wiens wethouder Pieter Dijkman in Markenbinnen woont, heeft inmiddels al aangegeven niet in te stemmen met de bouwplannen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl