De gemeente Alkmaar heeft in een aanbestedingsprocedure per ongeluk bedrijfsgeheimen van een Rotterdams vervoersbedrijf gezet, zo meldt RTL Z. Het bedrijf claimt nu ruim 17 miljoen euro schade.

Naast de gegevens van het bedrijf kwamen bovendien allerlei vertrouwelijke gegevens van klanten op straat te liggen. Het gaat om gegevens van Zorgvervoercentrale Nederland (ZCN) dat door heel Nederland onder meer zieken- en ouderen vervoert.

Vanwege het aflopen van het contract voor het verzorgen van de Regiotaxi schreef de gemeente in 2015 een nieuwe aanbesteding uit uit via Tenderned, een online marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Ook ZCN schreef zich in.

Een fout van een ambtenaar zorgde er echter voor dat vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie over ZCN openbaar werd. Het bedrijf maakte daar meteen bezwaar tegen maar het duurde toch nog enkele dagen voordat de gegevens uit de openbaarheid verdwenen.

Naast de gegevens over de bedrijfsvoering van ZCN waren ook klantengegevens zichtbaar. Het gaat dan om informatie die onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt waaronder namen en adressen. Vanwege de blunder schreef Alkmaar een nieuwe tender uit met een andere methodiek.

ZCN heeft die tender verloren aan onder meer Connexxion (het bedrijf werd laatste). Het bedrijf stelt nu dat de tender verloren is omdat de andere bedrijven door de blunder diepgaand inzicht hadden in de bedrijfsvoering van ZCN. Het stelt daardoor 17,7 miljoen euro schade te hebben geleden.

De rechter gaat mee in de overtuiging van het bedrijf over de gevoelige bedrijfsgegevens, maar heeft zich nog niet uitgelaten over de omvang van de geleden schade.

Volgens ZCN wilden ze liever met de gemeente om tafel maar hield die de boot af: "Wij werden daardoor gedwongen te procederen. Als ze niet willen praten, moet je wel dergelijke middelen inzetten.", zo laat een woordvoerder aan RTL Z weten.

De gemeente Alkmaar kon vandaag nog geen inhoudelijke toelichting aan RTL Z geven. Maar een woordvoerster merkte wel op dat ze de claim opmerkelijk hoog vindt.
Pin It
Bekeken: 4156x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/