Dinsdag 19 september besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan oplichting via Marktplaats. Dit voorjaar is een grote hoeveelheid geld binnengehaald met nep-advertenties. Na betaling werd nooit geleverd. Het geld werd van de gebruikte rekeningen gepind in Alkmaar, Heiloo, Castricum en Beverwijk. Beelden van verdachten worden getoond in de uitzending.

Recherche onderzoekt onder andere de gebruikte bankrekeningen. Twee daarvan zijn gekoppeld aan de advertenties, maar een derde niet. De 48-jarige eigenaar uit gemeente Súdwest-Fryslân, is niet diegene die de advertenties had geplaatst of had gepind.

Volgens de man is zijn bankpas gestolen en zijn rekening gekaapt. Politie vermoedt echter dat een ‘money mule’ (geldezel) of katvanger is. Je rekening en pincode verkopen lijkt voor velen een interessant om snel geld te verdienen.

Maar word je gesnapt, moet je al het vaak alweer verdwenen geld ophoesten, en ben je verdachte van witwassen of fraude. Ook kom je op de zwarte lijst van banken, zodat geld lenen of een hypotheek afsluiten onmogelijk wordt.

Van de pintransacties zijn foto’s. Op de eerste wordt gepind bij een amusementscentrum in Beverwijk. Bij de andere foto's lijkt het telkens om één persoon te gaan. Het is onbekend of zij zelf de oplichters zijn.

Opsporing Verzocht is dinsdag bij NPO 1 om 20:30 uur en de volgende dag rond 11:40 uur op NPO 2. Wie meer weet, wordt verzocht de Opsporingstiplijn te bellen (0800-6070). Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Men kan ook anoniem terecht bij het Team Criminele Inlichtingen (079-3458 999). Tijdens de eerste uitzending zijn tips ook via het second screen te geven.
Bekeken: 3525x