Sportclubs hebben doorgaans weinig beleid rond gezondheid. Dit wordt in Noord-Holland bevestigd met onderzoek van de regionale omroepen en de NOS, waaraan 133 clubleden en vrijwilligers meededen. Volgens hen zijn er amper regels wat betreft alcohol, roken of eten. Slechts een klein deel heeft hier overigens moeite mee, en dan gaat het vooral om roken langs de velden.

In bijna alle kantines is een rookverbod, maar slechts bij 12% is roken langs de lijn ook taboe. Al zijn er clubs die het wel verbieden tijdens jeugdwedstrijden.

Een ouder uit Heerhugowaard: "Het is toch te zot voor woorden dat we kinderen leren gezond te sporten en dat ouders of soms coaches op of rond het veld staan te roken. En dat kinderen een blikje energiedrank leeg drinken voor de wedstrijd als alternatief voor ontbijt."

"Mijn kinderen vinden die rokerslucht heel vervelend en mopperen hier vaak over", vervolgt de ouder. "Maar rokers zijn over het algemeen zeer egoïstisch en luisteren niet als een kind (of iemand anders) hun vraagt om bijvoorbeeld buiten bij een uitgang niet te roken."

Een ouder uit Hollands Kroon: "Roken zou wat mij betreft verboden mogen worden omdat anderen met gezondheidsproblemen daar last van kunnen hebben. Maar een biertje of wijntje moet kunnen. Dat gepamper moet maar eens stoppen."

Alcohol wordt bij overal verkocht, mede omdat het voor veel clubs een belangrijke bron van inkomsten is. Bij voetbalclubs is al langer een verbod langs de lijn, maar bij andere sporten is het volgens 37% van de bevraagden wel toegestaan. Al worden ook hier jeugdwedstrijden soms uitgezonderd.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de meeste clubs, naast vette hap, ook gezond voedsel wordt verkocht. Dit mede dankzij landelijke campagnes als De Gezonde Sportkantine. In Alkmaar in ieder geval heeft de gemeente hier ook op geïnvesteerd.

 

 
Pin It
Bekeken: 3784x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/