Op 23 september opende de tentoonstelling 'Meester van het licht - Emanuel de Witte (1617-1692)' in Stedelijk Museum Alkmaar. De expositie met werken van de in Alkmaar geboren schilder, een van de meest getalenteerde in Gouden Eeuw, loopt tot 21 januari 2018.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat De Witte werd geboren. Als hij vandaag de dag had geleefd zou hij continu in roddelbladen staan met zijn persoonlijke problemen, schulden, conflicten, rechtszaken en uiteindelijk zelfmoord. In 1692 wilde hij zich verhangen aan de Amsterdamse Korsjespoortbrug, maar verdronk uiteindelijk onder ijs in de gracht omdat het touw brak.

Het is de eerste keer dat er een monografische expositie aan De Witte wordt gewijd. Met bijzondere bruiklenen uit vele binnen- en buitenlandse collecties toont het Stedelijk Museum de veelzijdigheid van zijn oeuvre en zijn meesterschap in perspectief en lichtval.

Twee vrijwel identieke schilderijen 'Interieur met vrouw die op een virginaal' zijn na 350 jaar naast elkaar te zien. Het werk uit het Montréal Museum of Fine Arts, altijd gezien als een replica, blijkt waarschijnlijk tóch het origineel, terwijl het tweede van Van Boijmans te Rotterdam vermoedelijk een replica van De Witte zelf is. Verder onderzoek loopt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie onder redactie van Gerdien Wuestman. (foto: Mike Bink)
Pin It
Bekeken: 2977x
https://ee.itk.ac.id/data/