Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Thé Lau, Roberto Jacketti en Leonie Jansen. Allemaal traden ze op in De Groene Zwaan in De Rijp. Maar het 'Paradiso van de Polder' staat op omvallen. Om het enige cultuurhuis in het dorp te restaureren is ruim vier ton nodig.

"Als wij als stichting niets doen, dan kunnen we over vijf jaar het hele pand niet meer gebruiken". Bestuurslid Marga Poel van De Groene Zwaan is naar mediapartner NH Nieuws duidelijk over de toekomst. "De kozijnen, de goten, daklijsten, torentjes. Alles is verrot. En als het regent, dan regent het ook binnen. Reden om de crowdfundingsactie te starten."

Cultureel centrum De Groene Zwaan is gevestigd in de voormalige Lutherse kerk aan de Rechtestraat. Het wordt daarom ook wel het 'Paradiso van de polder' genoemd. "Het is net als Paradiso in Amsterdam een kerk. En daardoor heeft het ook een prachtige akoestiek." Net als de Amsterdamse broer is het gebouw een Rijksmonument.

De stichting die sinds 1969 eigenaar is, heeft de afgelopen jaren geprobeerd het gebouw in stand te houden. "Maar dat lukt niet meer", betreurt Poel. "Er is op cultureel gebied voor ieder wat wils hier: van concerten tot tentoonstelingen en lezingen. Het is gewoon een fijn theatertje. Je zit zowat bij de artiesten op schoot en daarna drink je een biertje met ze. Waar vind je dat nog."

Zaterdag werd de crowdfundingsactie afgetrapt in De Groene Zwaan. Er is 407.000 euro nodig om de buitenkant weer piekfijn in orde te krijgen. "Met de crowdfunding willen we tien procent van de bedrag binnenhalen. Veertig duizend euro in veertig dagen", stelt initiatiefneemster Maaike Bosma.

"Met dat bedrag kunnen we fondsen en andere geldschieters zoals bijvoobeeld de gemeente en de provincie laten zien dat er draagvlak is voor een in ere herstelde Zwaan. En hopen we dat zij ons willen ondersteunen tot aan die vier ton."

De komende veertig dagen zijn er talloze activiteiten, zoals veilingen en benefietvoorstellingen om geld op te halen. Er is inmiddels een speciale website online waar gedoneerd kan worden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl