Holland Sport uit Alkmaar test robotmaaiers op diverse grasvelden in Alkmaar en omstreken. Doel is te onderzoeken of de voordelen op papier wat betreft kwaliteit en beheers- en onderhoudskosten ook in de werkelijkheid bestaan.

De Holland Sport-adviseurs vormen het kenniscentrum Noord-Holland Noord op het gebied van aanleg, verbetering en onderhoud van sportvelden. Marc Grooteman, zojuist genomineerd voor Fieldmanager of the Year, voert kwaliteitsmetingen uit op velden waarop robotmaaiers snorren, die veel lijken op grote versies van zelfsturende stofzuigers in huis.

“De robotmaaiers zijn op een voetbalveld, een rugbyveld, maar ook op het binnenterrein van een atletiekbaan,” vertelt Grooteman. “We meten onder andere of en hoe ze van invloed zijn op het onderhoud, maar ook hoe zij de werkdruk verlichten.”

Een robotmaaier maait wanneer gewenst en de graslengte is instelbaar. Doordat er veel gemaaid kan worden, kan onkruid beperkt worden en blijven de gemaaide sprietjes klein, die dan kunnen blijven liggen als compost. Ook wordt de grasmat dichter, vlakker, stabieler en blijft bespaard van zwaardere voertuigen, die vooral als het erg nat is de mat kunnen beschadigen.

“Maar onderhoud blijft maatwerk. Zeker op de lange termijn is het belangrijk om de samenstelling van de bodem in beeld te houden. Het blijft nodig om te monitoren, beregenen en jaarlijks (groot)onderhoud als bezanden, verticuteren, beluchten en bezaaien, uit te voeren om het maximale uit het sportveld te halen,” aldus Marc Grooteman. Er is een volledig speelseizoen nodig om een goed beeld te krijgen.
Pin It
Bekeken: 2644x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/