Van 16 tot en met 19 november wordt bij Filmhuis Alkmaar en Cinebergen de Europese Filmvierdaagse Alkmaar gehouden. De vierdaagse is een ode aan de creatieve Europese cinema, als tegenhanger van de Amerikaanse film.

Amerika bewandelt vaak allang platgelopen paden, al worden mainstream films steeds vaker door geïmporteerde regisseurs geproduceerd. De Europese cinema blijft daarentegen uitblinken in fantasie, sensitiviteit en experiment. Bovendien houdt zij als geen ander een vinger aan de maatschappelijke pols. Ontroerend, amusant en aanzettend tot nadenken.

Filmhuis Alkmaar, Cinebergen en Europe Direct NHN presenteren een programma met het beste van de grote Europese filmfestivals. Getoond worden de nieuwste producties van dit filmseizoen, met (toekomstige) prijswinnaars en unieke previews.

Het gefragmenteerde Happy End en het hilarische C'est la Vie (zie foto) beleven op de eerste dag van de vierdaagse zelfs hun Nederlandse première.  Daarnaast zijn de Belgisch/Libanese samenwerking Insyriated, het Hongaarse On Body and Soul, The Killing of A Sacred Deer (met Nicole Kidman en Colin Farrell), The Party, The Square, Thelma en You Were Never Really Here te zien.

Kaarten zijn verkrijgbaar via filmhuisalkmaar.nl en cinebergen.nl.
Bekeken: 2620x