De stolpboerderij hoort onlosmakelijk bij het Noord-Hollandse landschap. Maar stonden er 70 jaar geleden nog 10.000 ‘piramides van het Noorden’, nu zijn dat nog maar de helft. Erfgoedvereniging Bond Heemschut trekt samen met de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ en het Westfries Genootschap aan de bel en lanceerde woensdag in Alkmaar de campagne ‘Red de Stolp!’.

Noord-Hollanders worden opgeroepen via reddestolp.nl melding te doen van bedreigde stolpboerderijen. Tijdens de campagne zal dan duidelijk worden hoeveel er dreigen te verdwijnen.

De lancering vond plaats op het stadhuis van Alkmaar, omdat deze gemeente in de provincie voorop loopt met haar ‘stolpenbeleid’ en vooruitstrevend kansen van de stolpboerderij herkent.  Wethouder monumentenzorg Anjo van de Ven kreeg dan ook een warme douche als teken van waardering.

In de provincie verdwijnen jaarlijks nog altijd rond 30 historische, vooroorlogse stolpboerderijen. Het icoon uit het polderlandschap staat dus zwaar onder druk en de bescherming is volgens de 'Vrienden' niet toereikend. Zij willen dat bij alle politieke en economische beslissingen waar stolpen bij betrokken zijn, gestreefd wordt naar behoud.

“We hopen ook alle lokale partijen in aanloop naar de raadsverkiezingen van 2018 te bewegen de bescherming van stolpen op gemeentelijk niveau te regelen en herbestemming te stimuleren bij leegstand," aldus directeur Karel Loeff van Bond Heemschut. "Tegelijkertijd starten we ook een lobby naar de provinciale politiek om in ieder geval een eerste sloopbescherming voor te realiseren.”

Via reddestolp.nl is informatie te vinden, van beleidsadviezen voor leden van Provinciale Staten tot handreikingen voor raadsleden en praktische informatie voor bewoners en stolpeigenaren.
Pin It
Bekeken: 2643x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/