Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


In nauwe samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar vertoont KunstNetTV een historische film uit 1935 over het zomerkamp van de Alkmaarse padvindersvereniging ‘De Kaninefaten’ in Valkenswaard.

Nadat de Brit Baden Powell in 1907 op Brownsea Island een experimenteel
zomerkamp voor jongens had georganiseerd, werden overal ter wereld padvindersgroepen opgericht. Zo ook in Alkmaar. Van 1918 tot 1931 was
padvindersvereniging ‘De Kaninefaten’ de enige padvindersgroep in Alkmaar.

Het verenigingsgebouw ‘Kaninefatum’ stond destijds in de Alkmaarse Westerhout, achter het voormalige verzorgingshuis Westerlicht. De film laat zien hoe de padvinders zich voor het station van Alkmaar verzamelen en uitgezwaaid door hun ouders per trein naar Valkenswaard afreizen.

Daar worden allerlei typische padvindersactiviteiten zoals koken in het veld, sporten en houthakken ondernomen. De scouts leren volgens ‘de scoutmethode’ samen te werken en leiding te geven. Jaren later zou een scout zeggen: ‘Je deed veel, leerde van alles en geen dag was
hetzelfde...’

Twee weken later, op 10 augustus 1935, keerden ‘De Kaninefaten’ terug naar Alkmaar. Ook deze nostalgische uitzending van KunstNetTV is een aanstekelijke reis terug in de tijd. De film is, met expertise van het Regionaal Archief, door medewerkers van KunstNetTV voorzien van commentaar en muziek.

De voice-over is ingesproken door Annemarie Ettekoven. Kijk hier voor meer informatie over KunstNetTV.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl