Alkmaar Centraal


De Atletiekunie heeft de Nederlandse recordaanvraag van speerwerper Thomas van Ophem alsnog erkend. Woensdag 7 juni wierp de 25-jarige Hera-atleet uit Alkmaar maar liefst 80,70 meter, echter de Atletiekunie wees de aanvraag toen af. Na veel boosheid en frustratie komt aan een soap, die voor opschudding zorgde in atletiekland, nu toch tot een goed einde.

Aan alle eisen voor een recordaanvraag was nauwkeurig voldaan, inclusief een dopingtest, alleen was de gebruikte speer na afloop niet opnieuw gecontroleerd. Niemand leek te weten dat dit nodig was, en al snel bleek dat dit ook niet zo was. Een uitzonderingsregel in het wedstrijdreglement maakt de tweede meting alleen nodig bij internationale records.

Een boze Thomas en trainer Hans Arnhard gingen in protest. Die extra regel bleek de recordcommissie per ongeluk overgenomen te hebben uit de reglementen van de Internationale Atletiekfederatie. Maar ondanks min of meer de erkenning dat het record legitiem was, hield de commissie voet bij stuk, tot verbijstering van velen in het atletiekwereldje.

Technisch directeur Ad Roskam toonde zich daarna meelevend, maar wilde een manier vinden waarop de commissie 'zonder teveel gezichtsverlies' kon capituleren.

De zaak werd vorige week aangezwengeld door onder andere De Telegraaf en Radio 538. De leiding van de wedstrijd op 7 juni werden door het dagblad bevraagd en die hield vol dat er juist gehandeld was. De Atletiekunie ging daarna alsnog overstag

Thomas was het getouwtrek allang zat en had gedemotiveerd zijn seizoen vervroegd beëindigd, maar is nu blij en opgetogen dat hij toch volhield en zet nu een dikke streep onder de kwestie. Nu kan hij zich voor 100% richten op 2018, met het EK in Berlijn.

Foto: Thomas in mei tijdens de clubcompetitie bij Hera

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl