In Bach's opgetogen Weihnachts-Oratorium komt het complete kerstverhaal voorbij in muziek – zoals altijd bij Bach – die elk woord kleur en sfeer geeft. Van 12 tot en met 23 december reist de Nederlandse Bachvereniging door het land en op zondag 17 december treden ze op in de Grote Kerk van Alkmaar.

Dirigent Jos van Veldhoven: “Toen Bach het Weihnachts-Oratorium schreef, wilde hij laten zien wat hij kon. Hij was bijna vijftig en had veel orgelwerken en een enorme hoeveelheid cantates geschreven. Rond die tijd ging hij grote verzamelingen aanleggen waarin hij zijn meesterschap toonde.”

Zo’n verzameling is volgens Van Veldhoven ook het Weihnachts-Oratorium. “Net als de ‘Hohe Messe’ stijgt het Weihnachts-Oratorium over tijd en ruimte heen. In beide gevallen maakt Bach een masterplan - een staalkaart waarin de hij hoogtepunten aan elkaar rijgt.”

Conform de muzikale mores van zijn tijd recyclet Bach veelvuldig eigen composities. Zelfs de muziek van het beroemde openingskoor komt uit eerder werk. Van Veldhoven: "Maar ook in Bach's parodieën zijn de affecten raak, omdat hij waar nodig altijd iets verandert of toevoegt. Er is veel meer sprake van evolutie dan van hergebruik. Ik zie en ervaar het bijna steeds als nieuwe muziek.”

Samen met de Nederlandse Bachvereniging treden op Miriam Feuersinger (sopraan), Meg Bragle (alt), Benedikt Kristjánsson (tenor) en Tobias Berndt (bas).

Het concert in de Grote Kerk duurt van 16:00 tot 18:20 uur. Kaartjes kosten 39,50 euro, inclusief drankje en garderobe maar exclusief fee. Voorafgaand is er om 15:00 uur een introductie in de Pleinzaal van Theater De Vest, waarin de makers uitleg geven over het stuk en de eigen invulling daarvan. De inleiding kost 2,50 inclusief een kopje koffie of thee.
Pin It
Bekeken: 2646x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/