Rick van den Broeke verzorgt op donderdag 14 december, in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, een lezing over de Vereenigde Oostindische Compagnie en de Banda Eilanden.

De beste nootmuskaat ter wereld kwam in de 17e en 18e eeuw van Zuid-Molukse eilanden en dat was reden genoeg voor de VOC om een handelsmonopolie te verkrijgen. De bevolking wilde echter zelf bepalen met wie het handel dreef, wat uiteindelijk leidde tot genocide door de VOC in 1621. Daar is door de compagnie veel geld verdiend aan de nootmuskaat.

Voorouders van Rick van den Broeke beheerden vanaf 1627 nootmuskaatplantages op de Banda Eilanden. Rick had zich verdiept in de geschiedenis van deze eilanden en de wijze waarop de VOC de handel in eigen beheer kreeg. Tijdens de lezing wordt ook ingegaan op de familiegeschiedenis en wordt er een film vertoond over de Banda eilanden.

De lezing start om 20:00 uur, kost 6 euro en 5 euro voor biebleden. Reserveren kan via de activiteitenagenda op bibliotheekkennemerwaard.nl.

Foto: schilderij van Jan Pieterszoon Coen, vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de VOC buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Pin It
Bekeken: 3270x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/