Het Schermereiland behoorde 400 jaar na Christus tot Friesland dus aardige kans dat de bewoners Fries bloed in zich hebben. Jan Hoogenhout vertelt over de historie van dit gebied op vrijdag 26 januari in het Raadhuis van Grootschermer.

Jan Hoogenhout kwam in 1979, toen hij leraar werd in Alkmaar, in Schermerhorn wonen. Voor zijn afstuderen als leraar geschiedenis verdiepte hij zich in de geschiedenis van het Schermereiland. Later schreef hij daarover het boekje ‘De Horizon Verdwijnt’.

Hoogenhout gaat terug naar de tijd dat de Waddenzee en Zuiderzee nog niet bestonden. Later ontstonden de grote meren in Noord-Holland en door de vergroting van de Zuiderzee kreeg het Schermereiland z’n huidige vorm. In Grootschermer en Graft kwamen kleine boerderijen en er werd op paling gevist. Schermerhorn en De Rijp richtten zich op de visserij en vrachtvaart.

Hierover en meer vertelt Hoogenhout en hij voegt prachtige anekdotes toe aan de historie van Grootschermer.

De lezing duurt van 20:15 tot 22:00 uur. Het aantal zitplaatsen in de raadzaal is beperkt, dus vooraf aanmelden is nodig. Entree is 6 euro, inclusief koffie of thee. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0299 -201205.
Pin It
Bekeken: 2454x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/