Het Westfries staat op de nominatie om toegevoegd worden tot de lijst van het immaterieel erfgoed van UNESCO. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. De Nederlandse afvaardiging van de organisatie gaat daar over beslissen.

De nominatie komt terwijl het Westfries langzaam uitsterft. Neerlandicus Henk Kok meent dat nog altijd wel te horen is of iemand uit West-Friesland komt. Maar of de taal over pakweg tien jaar nog te horen is op de voetbalvelden, betwijfelt hij ten zeerste.

"Op scholen horen kinderen steeds meer 'gewoon' Nederlands in plaats van Westfries", wijdde Kok in april 2016 al uit. "En er wonen tegenwoordig veel meer mensen uit Zaandam en Alkmaar in de regio."

"Jammer", vond Jaap Meester destijds al. De voorzitter van Creatief Westfries doet er alles aan om het dialect te laten bestaan.  Een kleine steekproef bood echter weinig hoop. Warskippen (logeren), Poepie an (vrolijk dronken) en Aan de reet weest (een rondje rijden) deed vooral wenkbrauwen fronsen. "Aan de reet weest" zal werd eerder geïnterpreteerd als aan de schijterij zijn.
Bekeken: 2655x