Het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting loopt terug in de provincie. Slecht 15% komt in beeld, meldde Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge donderdag in het eigen stadhuis, tijdens een bijeenkomst over preventie en aanpak van minderjarigen-prostitutie in de provincie. Hij stelt dat er in veel gemeenten te weinig aandacht is voor mensenhandel.

Aanwezig waren Politie Noord-Holland, GGD-Veilig Thuis, HVO Querido, Transferium Parlan, Spirit Amsterdam, Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid, de Veiligheidshuizen en WATCH Nederland (een initiatief van Terre des Hommes, CKM en Fier). Bruinooge, lid van de Landelijke Task Force Aanpak Mensenhandel, en collega Rob Posthumus van Koggenland leidden de presentatie in.

Al geruime tijd is er het regionale meldpunt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., maar daar wordt niet of nauwelijks op gereageerd. Toch blijkt uit de casuïstiek dat minderjarigen-prostitutie in Noord-Holland een probleem is.

Vaak durven slachtoffers, hun familie of andere getuigen geen aangifte te doen. Voor hen is er nu Meldpunt WATCH Nederland, dat opereert in heel Nederland. Dit omdat mensenhandelaren en hun slachtoffers dat vaak ook doen.

Loverboys handelen steeds vaker online. "Het gaat om meiden vanaf 11 jaar", aldus Marcia Albrecht van Fier. "Er is veel ronseling via internet en minderjarigen worden voor seks aangeboden via een fors toegenomen aantal chatrooms en seksadvertenties". Ook wisselen loverboys slachtoffers uit. Duizenden klanten reageren.

WATCH Nederland schakelt voortdurend met jeugdzorginstanties en -instellingen, verzamelt bewijs en draagt casussen via specialisten over aan de politie, ook als er geen aangifte is. Daarnaast acteert WATCH proactief, bijvoorbeeld door online interventies. (foto: WATCH)
Pin It
Bekeken: 3057x
https://ee.itk.ac.id/data/