Het kabinet trekt dit jaar 117 miljoen euro uit voor het opruimen van gevaarlijk radioactief afval van de kernreactor in Petten, meldt het AD. Het gaat om 1.500 vaten, waarvan een deel is gaan roesten, en de ontmanteling van diverse gebouwen. Transport gaat over de N9 naar de opslagplaats bij Vlissingen.

Inmiddels anderhalf jaar geleden eiste de OPA-fractie 'keiharde' garanties dat het vervoer van radioactief afval veilig gebeurde. Dit was naar aanleiding van een EenVandaag uitzending die aan het licht bracht dat de ECN/NRG in Petten regelmatig ondeugdelijke verpakkingen gebruikte en ook regelmatig politie-escorte achterwege liet.

"De kans dat bij een ongeval er gevaarlijke straling vrijkomt is zeer reëel", stelde fractieleider Jan Hoekzema destijds. "Ook is het bekend dat terroristen interesse hebben in radioactief materiaal."

Het is niet duidelijk of die openbaring en de eisen positief effect hebben gehad op het nucleaire transport in het algemeen en deze lading in het bijzonder. In de 1.500 vaten zit namelijk restafval van experimenten die al voor 2001 zijn gedaan.

De investering van 117 miljoen volgt na jarenlang getouwtrek over wie de rekening moet betalen voor het transport naar Vlissingen en de ontmanteling van oude gebouwen: NRG of het Rijk. Het nucleaire bedrijf gebruikt de reactor in Petten voor de productie van medische isotopen, waarmee wereldwijd kankerpatiënten worden behandeld. De NRG heeft te weinig geld en het Rijk besluit nu dus toch om bij te springen, om verergering en nog veel hogere kosten te voorkomen. Het geld komt uit een fonds voor de regio.

,,Deze problematiek speelt al jaren", zegt minister Schouten tegen het AD. ,,Door deze bijdrage kunnen we de positie van de regio verbeteren." Of de komende jaren nog meer door het kabinet moet worden bijgelegd, is nu nog onduidelijk.

 

Het grootste deel van het geld in het fonds voor de regio is overigens nog niet verdeeld. Schouten roept regio's op om met plannen te komen.
Bekeken: 2620x