Alkmaar Centraal


Marc Grooteman, sportveldadviseur van Holland Sport en verkozen tot Fieldmanager of the Year 2018, plaatste onlangs sensoren in de toplaag van het sportveld op het Alkmaarse sportcomplex Vaart om de kwaliteit van het veld te monitoren. Met de data kan nog gerichter onderhoud worden toegepast voor een hogere kwaliteit tegen hetzelfde budget.

Grooteman: “Het sportveld bij sportcomplex Vaart is de ideale locatie voor een pilot. Het veld is pas in 2017 aangelegd en wordt automatisch beregend." Op het veld wordt ook getest met een robotmaaier. “Doordat dit een nieuw veld is, hebben we een 0-meting. Bovendien ben ik hier vaak te vinden, aangezien het groenonderhoud team van Alkmaar Sport een van haar thuisbasissen heeft op deze locatie.”

De fieldmanager plaatste drie sensoren verspreid over het veld, van het 16-metergebied tot de middenstip, in de schaduwkant en in de zonkant. Dit levert een goed inzicht naar de veldconditie.

De sensoren geven informatie over het vochtgehalte, de bodemtemperatuur en de EC-waarde. Grooteman over gericht onderhoud: “We willen zo goed mogelijk doseren. Als de temperatuur van de bodem bijvoorbeeld boven de 10 graden uit komt, wordt het bodemleven actief. Vóór dat moment moet je zorgen dat het veld bemest is. Daarna kunnen we de afname van meststoffen in de grond aflezen uit de EC-waarde."

Naast de data van de sensoren blijft Grooteman de grasvelden ook inspecteren en naar de ervaringen van verenigingen vragen. “Automatisering is een grote aanvulling, maar voor mij blijft onderhoud maatwerk."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl