Alkmaar Centraal


Leerlingen van het Jan Arentsz kunnen zich 'De slimste jongeren' noemen. Hun idee van een 'krabrollator' bezorgde het CSG Jan Arentsz de eerste prijs van de wedstrijd onder technische georiënteerde middelbare scholen (technasia) in Noord-Holland.

Op 10 maart vond de ontknoping plaats van de wedstrijd die was uitgeschreven door Het Slimste Huis Alkmaar.  De opdracht luidde: maak het slimste hulpmiddel voor zelfstandig wonende ouderen.

Het Jan Arentsz College uit Alkmaar won met hun ‘krabrollator’. Een rollator is vooral gemaakt om ouderen rechtdoor te laten lopen. Even een stap opzij zetten met het apparaat gaat een stuk lastiger. “Toch kan dat best handig zijn, als je door een menigte moet manoeuvreren”, legt de 13-jarige Sam Groen uit klas twee van het Jan Arentsz College uit.

Samen met Justin Smits toont hij een aangepaste rollator waarvan de wielen met een simpele handbeweging gedeblokkeerd kunnen worden, zodat de gebruiker zijwaarts kan schuifelen. “Zoals een krab op het strand dat doet”, glundert Justin.

Tijdens deze finale presenteerden acht teams van zes technasia uit Noord-Holland zich, die met hun idee de voorrondes hebben gewonnen.  Technisch vernuftige ideeën kwamen voorbij aan de jury waarvan Anjo van de Ven de voorzitter was.

Van een keukenlade dat automatisch omhoog komt, tot een kastsysteem waar met een druk op de knop het kledingrek naar voren geschoven wordt. Allemaal creatieve ideeën, maar uiteindelijk kiest de jury voor de ‘grote praktische toepasbaarheid’ van de krabrollator.

Justin en Sam wonnen een tegoedbon voor een Escape Room-experience naar keuze en een wisselbokaal. Ria Sluiter van de Stichting Technasium heeft nog een leuke verrassing voor hen in petto. Zij mogen hun vondst nog eens presenteren op een landelijke bijeenkomst ter ere van 15 jaar technasia in Nederland. De prototypes van de finalisten blijven nog even staan in Het Slimste Huis Alkmaar, tussen alle andere slimme hulpmiddelen voor ouderen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl