Gemeente Alkmaar en Alkmaar Marketing gaan de samenwerking aan met Amsterdam Marketing om bezoekers uit de hoofdstad te verleiden tot een bezoekje aan Alkmaar. Vooral toeristen die Nederland verder willen ontdekken vormen voor Alkmaar een interessante doelgroep met een belangrijke economische toegevoegde waarde.

In de metropoolregie rond Amsterdam werken steeds meer instanties samen aan de spreiding van het toerisme en het Alkmaarse gemeentebestuur wil hier op uitbouwen. Daarbij is behoud van de balans tussen welvaren en leefbaarheid erg belangrijk. Gezocht wordt naar kwalitatief hoogwaardige bezoekers die oog voor de omgeving en de bewoners hebben.

Het Alkmaarse college heeft Amsterdam Marketing de opdracht gegeven om in overleg met de belangrijkste stakeholders een strategie te ontwikkelen voor bezoekers die in Amsterdam verblijven. De strategie moet duidelijk maken welke doelgroepen interessant zijn voor Alkmaar en hoe deze het best zijn te bereiken en overtuigen.

Door middel van een mediacampagne lonkt de gemeente dit jaar al naar nieuwe bezoekers. Na analyse van Amsterdam Marketing wordt de aanpak geëvalueerd en aangescherpt. Wethouder Kloos: “Voor toeristen die Amsterdam bezoeken moet Alkmaar de kers op de taart van Holland worden!”.

Directeur Niels van de Beek: “Door de samenwerking aan te gaan komen wij heel dicht op een voor ons belangrijke doelgroep te zitten. De ervaring en het netwerk van Amsterdam Marketing zorgen ervoor dat wij deze doelgroep beter kunnen bereiken”.

Ook voor Amsterdam is de samenwerking van belang. De verwachting is dat het toerisme verder toeneemt en de hoofdstad zal de regie moeten houden. Spreiding kan de hoge druk op Amsterdam zelf verlagen.

Recent heeft staatssecretaris Keijzer, van Economische Zaken en Klimaat een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij acties aankondigt om de spreiding van toerisme over Nederland te verbeteren. De samenwerking van Alkmaar met Amsterdam Marketing past hier prima in, evenals de afstemming met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.
Bekeken: 3543x