Na de voorlopige verkiezingsuitslag van de Alkmaarse raadsverkiezingen is de zetelverdeling onveranderd gebleven. Vrijdagochtend heeft burgemeester Piet Bruinooge de officiële uitslag bekendgemaakt tijdens de openbare zitting van het Centraal Stembureau. Er zijn geen bezwaren tegen de uitslag ingediend.

Daarmee is OPA definitief de grote verliezer. De lokale partij moet vier van de tien zetels inleveren. Of eigenlijk twee van de acht; Ben Bijl en Willem Peters waren al uitgestapt en richtten BAS op. Extra zuur is dat de OPA veel meer stemmen kreeg dan VVD en GroenLinks, die ook op zes zetels uitkwamen: 7269 stemmen tegen 6422 en 6464.

Grootste winnaar is GroenLinks, dat twee zetels extra verdiende. De VVD boekt met zes zetels één stoeltje winst. Nieuwkomers BAS en Partij voor de Dieren pakken twee zetels en de ChristenUnie één zetel.

De tweede verliezer is de PvdA, die van zes naar vier zetels gaat. Het CDA en Leefbaar Alkmaar verliezen beide een zetel en zakken respectievelijk naar vier en twee zetels. Ook na de definitieve uitslag staan DENK, Democratische Partij Alkmaar en de Partij voor Iedereen met lege handen.

Onder de 86.355 stemgerechtigden in gemeente Alkmaar was het opkomstpercentage 55,34 %.

In het referendum stemden 19.313 voor de 'sleepwet' en 23.811 tegen. Daarnaast waren er 1.569 blanco formulieren en 151 zijn ongeldig verklaard.
Bekeken: 3869x