Het vormen van de Alkmaarse gemeenteraad is in volle gang. Informateur Michel Rog heeft inmiddels gesprekken gevoerd met de drie grootste partijen met zes zetels in de gemeenteraad (OPA, Groen Links en VVD) om te onderzoeken of er een succesvolle coalitie mogelijk is met deze partijen.

Ook heeft Rog gesprekken gevoerd met de partijen die vier zetels hebben bemachtigd bij de laatste gemeenteraadsverkiezing, zijnde PvdA, CDA en D66.

OPA, GL en VVD zien een coalitie wel zitten. Inhoudelijk zijn er grote verschillen tussen drie, maar ook overeenkomsten. Zo hebben de partijen vaak dezelfde doelen voor ogen en verschil alleen de manier waarop deze willen bereiken. De drie hebben samen net niet genoeg zetels in de raad en hebben dus een vierde coalitiepartner nodig.

In de gesprekken tussen de grootste partijen en de informateur werden de PvdA, D66 en CDA genoemd als mogelijke vierde coalitiepartij. Omdat twee partijen CDA voordragen, gaat de informateur op onderzoek uit of een coalitie met de christendemocraten levensvatbaar is.

 
Pin It
Bekeken: 3126x
https://ee.itk.ac.id/data/