"Het was ontzettend spannend maar het is gelukt", vertelt een opgeluchte Eva Groentjes van het Stedelijk Museum Alkmaar aan NH Nieuws. De twee onderste zijluiken van het drieluik van Maarten van Heemskerck zijn in het Zweedse Linköping met minutieuze precisie afgekoppeld. "Morgen wordt het echt een echte cliffhanger als de twee bovenste luiken aan de beurt zijn."

Het is de bedoeling dat de twee zijpanelen van het wereldberoemde altaarstuk vrijdag aankomen in de Grote Kerk van Alkmaar. Het wordt daar tijdelijk tentoongesteld in het kader van het 500-jarige jubileum van de kerk. En dat is nogal een operatie. Het werk, van zes bij acht meter, hangt al ruim vier eeuwen in de Dom van het Zweedse Linköping. "De mensen van de kerk hielden hun hart vast vandaag. Tegelijkertijd vinden ze het ook heel bijzonder dat het werk terugkomt naar de plek waar het ooit voor gemaakt is."

Van Heemskerck maakte het drieluik speciaal voor de Grote kerk in Alkmaar, maar het werd kort na de Beeldenstorm voor een habbekrats verkocht aan Zweden. Koning Johan III schonk het aan de Dom van Linköping waar het nog steeds groots wordt vereerd. ''Het is dan ook heel bijzonder dat ze het tijdelijk aan ons uit willen lenen.''

Het eerste deel van de operatie drieluik is dus geslaagd, maar morgen is het D-Day. Want dan wordt het bovenste gedeelte van de zijluiken gedemonteerd. ''En dat is een stuk ingewikkelder en niet zonder risico'', vertelt Groentjes. ''Het hangt al 500 jaar in dezelfde lijst dus het is ontzettend kwetsbaar.''

Mocht er enige kans zijn dat het werk beschadigd raakt, dan wordt de operatie stopgezet. Het hele proces wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden door de Brusselse luikendeskundige Jean-Albert Glatigny. ''Hij was al eerder naar Zweden gekomen om te kijken of de verhuizing mogelijk is. Maar hij is tot nu toe tevreden. Het gaat allemaal volgens plan.'' (foto: Eva Groentjes)
Pin It
Bekeken: 2557x
https://ee.itk.ac.id/data/