Negentig boze buspassagiers uit Alkmaar, Bakkum, Castricum en Heerhugowaard kwamen maandag naar het Provinciehuis in Haarlem om te protesteren tegen het schrappen van 'hun' buslijnen. De SP regelde het vervoer voor dit protest.

Een aantal van deze tegenstanders mochten tijdens de vergadering inspreken en vertellen wat het verdwijnen van 'hun' buslijn voor hen betekent en waaruit bleek dat er een grote afhankelijkheid bestaat. Met name ouderen, gehandicapten, scholieren en armlastigen maken veel gebruik van de bus. In Alkmaar gaat het om lijn 5 die het station, ziekenhuis en Hoefplan verbindt.

SP-statenlid Marnix Bruggeman vatte daarna de verhalen van de insprekers nog eens samen: "Van de insprekers hebben we gehoord wat dit voor hen betekent. Niet meer met de bus boodschappen kunnen doen. Met een enorme omweg naar het ziekenhuis. Minder bezoek van familie. Ach, zegt Connexxion, waar de bus is opgeheven, moeten mensen voortaan maar voor eigen vervoer zorgen. Ik zeg: ach ja, en zo gaan jullie lekker door met de afbraak van publieke voorzieningen. Maar wij pikken het niet meer".

In het debat daarna tussen de statenleden ging het er vaak fel aan toe. Tot zichtbare irritatie van de coalitiepartijen deed Bruggeman het volgende voorstel: "Ik heb laten uitzoeken wat we besparen als we de gedeputeerden niet meer in dienstauto's en taxi's laten rondrijden en ze in plaats daarvan een ov-jaarkaart geven. Per jaar een hálf miljoen. Dat geld kan dan naar behoud van de bus".

Bruggeman kondigde tot slot aan in de komende statenvergadering te komen met een eigen voorstel om het openbaar vervoer daadwerkelijk te redden.
Bekeken: 3167x