Vrijdagochtend waren ze eindelijk terug in Alkmaar: de drie luiken van het immense altaarstuk 'Laurentiusaltaar'. In het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar is het meesterwerk van Maarten van Heemskerck vanaf 21 april op de plaats waar het voor is gemaakt te bewonderen; op het hoogkoor in de Grote Kerk.

In 1538-1542 maakte Van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk. Het 'Laurentiusaltaar' is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt.

De voorbereiding voor de terugreis vanuit de Zweedse plaats Linköping startte maandag. Dit precisiewerk – de drie luiken meten twee bij zes meter en moesten uit hun scharnieren worden gelicht - werd uitgevoerd onder het toeziend oog van diverse experts. Daarna ging het meesterwerk op transport.

De Alkmaarse Sint-Laurenskerk is de grootste kerk boven het Noordzeekanaal en huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Nu komt daar dus tijdelijk het Laurentiusaltaar bij.
Bekeken: 2628x