Het broedseizoen van de meeuwen is begonnen en dat zal.weer voor extra overlast zorgen. Om deze overlast tegen te gaan neemt gemeente Alkmaar diverse maatregelen. Er is een voorlichtingscampagne gelanceerd om mensen erop te wijzen de meeuwen niet te voeren en geen etensresten achter te laten. Ook wordt gevraagd de gemeente in te lichten bij de vondst van een nest op het dak.

Alkmaar heeft net als Haarlem en Leiden een ontheffing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om onderzoek te doen naar hoe meeuweneieren te behandelen, zodat ze niet uitkomen. Iets dat zonder ontheffing niet mag, want de meeuw is volgens de Wet Natuurbescherming een beschermde diersoort. Ze mogen dus niet opzettelijk worden gestoord en het is verboden nesten, rustplaatsen en eieren te vernielen of te beschadigen, of nesten te verwijderen.

Naast de campagne heeft gemeente Alkmaar al op veel plekken ondergrondse vuilcontainers geplaatst om zwerfafval te  voorkomen. Van inwoners wordt gevraagd meeuwen niet te voeren, geen rommel of eten op straat achter te laten, en te voorkomen dat meeuwen op ongewenste plaatsen gaan nestelen. Tips zijn te vinden op alkmaar.nl/meeuwen. Op de website is ook een poster te downloaden om anderen te waarschuwen.

Wie last van meeuwen heeft, kan dit melden via 14 072. Zo krijgt de gemeente zicht op waar de meeste overlast is en kunnen wanneer mogelijk acties volgen.
Bekeken: 3197x