In Markenbinnen staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. dat bleek uit een enquete die gehouden werd in het kader van de dorpsvisie 'Markenbinnen 2025'. Markenbinnen wil CO2 neutraal zijn en het was vooral zonne-energie dat mocht rekenen op de nodige belangstelling.

Maar niet iedereen kan of wil zonnepanelen op het dak leggen. Dat kan zijn vanwege estetische overwegen maar ook omdat het betreffende dak niet 'de goede kant op kijkt' of omdat er bijvoorbeeld bomen in de weg staan. Daarom werd besloten om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen. Initiële plannen voor een zonneweide stuitten echter op bezwaren van Unesco vanwege de nabijheid van het beschermde fort Markenbinnen.

Een zoektocht op Google bracht de oplossing; er bleken grote schuurdaken beschikbaar bij meerdere boerenbedrijven waaronder die van de familie Uitentuis in de Starnmeer. De locatie van de boerderij viel binnen de 'postcoderoos' en de ligging van de schuur bleek gunstig voor het plaatsen van bijna 280 zonnepanelen.

Een postcoderoos is het gebied van aangrenzende postcodes waarin de zonne-installatie ligt. Leden van een coöperatie die gezamenlijk eigenaar zijn van een de installatie en wonen binnen dit postcoderoosgebied hebben recht op een verlaagd tarief voor de energiebelasting. In dit geval betekent dat wél zonnepanelen, maar níet op het eigen dak. Of, zoals bij een aantal deelnemers, én op het eigen dak.

Na twee jaar voorbereiden werd in februari gestart met de installatie van de zonnepanelen. Vrijdagmiddag werd de installatie officieel in gebruik genomen en was de eerste stap richting een CO2 neutraal Markenbinnen een feit.
Bekeken: 2880x