Er zijn al Alkmaarders die al wonen zonder aardgas. Donderdag 24 mei zal Gijs van Wijk in het Slimste Huis Alkmaar spreken op een informatieavond over 'all-electric'. De spreker woont zelf in Alkmaar en heeft zijn huis voorzien van onder andere een waterpomp. Voor wie zich wil oriënteren zal Van Wijk ook aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleg geven.

In 2035 mag Nederland maximaal een miljoen gasaansluitingen hebben om binnen de twee graden-doelstelling te blijven. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs.

Op dit moment telt Nederland zeven miljoen gasaansluitingen. Tot 1 juli sluiten netbeheerders nog duizenden nieuwe woningen aan op het aardgasnet en ook bijna alle bestaande woningen zijn nu nog helemaal afhankelijk van het aardgas. Dit is niet nodig, meent Van Wijk, omdat er al alternatieven zijn.

De informatieavond duurt van 19:00 tot ongeveer 21:00 uur. De inloop start om 18:45 uur. Er zijn geen entreekosten. De locatie is in Het Slimste Huis Alkmaar boven de ANWB op de Noorderkade 173 Alkmaar.