De Alkmaarse Grote Kerk bestaat dit jaar 500 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelden vier gedreven theatermakers voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in en om Alkmaar het theaterproject ‘De mythe van de Grote Kerk.’

Geïnspireerd door de historische, magische Grote Kerk en zijn graven maakten de docenten Cecile van den Idsert en Rob Karsten (dans), Joke Houtkooper (theater) en Liesbeth Brinkman (zang) van Stichting de Vier, dit educatieve theaterproject. Leerlingen van de bovenbouw werden uitgenodigd om t/m april 2018 in de Alkmaar-se Grote Kerk mee te spelen in dit ‘doorgeef’ theaterspektakel.

In twee verschillende voorstellingen, ten tijde van het beleg en de Gouden Eeuw, spelen leerlingen historische personen die destijds in Alkmaar leefden.
KunstNetTV filmde leerlingen van groep 8 van basisschool de Zandloper die een voorstelling over de Gouden Eeuw voorbereiden. Personages zoals Oopjen Coppit, Caesar van Everdingen, Anna Roemers Visscher en Wollebrandt de Jongh worden door de leerlingen gespeeld. Hoe leefden ze in die tijd? Wat deden ze?

De leerlingen kijken naar een voorstelling, onderzoeken de verhalen van de Gouden Eeuw, volgen workshops en spelen uiteindelijk hun eigen voorstelling in de Grote Kerk. Een karakterspel in de klas bepaalt vooraf welke rol een leerling gaat spelen. Voor dit project werd intensief samengewerkt met het Stedelijk Museum Alkmaar en het Regionaal Archief Alkmaar.

Behalve het karakterspel filmde KunstNetTV de workshops dans/bewegingspel, zang en toneel in de Grote Kerk; het bezoek aan het depot van het archief en het museum. Met enkele leerlingen sprak KunstNetTV over de personages die ze spelen.

De uitzending is dagelijks om 10:00 uur en 22:00 uur te zien op het TV kanaal van HALStad Centraal. Kijk hier voor meer informatie en KunstNetTV programma’s.
Bekeken: 2525x