Alkmaar Centraal


Als je straks iemand het Markermeer ziet overzwemmen: schrik niet, maar moedig vooral aan! Voordat oud-olympiër Maarten van der Weijden in augustus de Elfstedentocht zwemt, doet hij vandaag de laatste lange training: 143 kilometer van Amsterdam naar Leeuwarden.

"Even een trainingstochtje! Ik blijf veertig uur in het water en krijg eten en drinken aangereikt door middel van stokken", vertelde de 37-jarige zwemmer vanmorgen aan mediapartner NH Nieuws. Via het centrum van Amsterdam steekt de zwemmer het IJ over, om daarna via Huizen naar Stavoren te zwemmen en uiteindelijk woensdagochtend in Leeuwarden aan te komen. Het doel is om op 18 augustus de tweehonderd kilometer lange Elfstedentocht te zwemmen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Tijdens alle uren in het water gaat behoorlijk wat door zijn hoofd. "De eerste paar uur denk ik eigenlijk alleen maar aan dingen die ik nog moet doen; deadlines, afspraken, mensen die ik nog moet bellen. Na een paar uur heb ik alle dingen wel gehad en ontstaat er een soort leegte. Dat vind ik eigenlijk wel fijn." De in Alkmaar geboren olympiër draagt een extra dik wetsuit, drinkt onderweg veel warme thee en slikt een thermometerpil in om zijn lichaamswarmte te kunnen meten.

Het liefst slaapt hij vanaf de start tot woensdagochtend helemaal niet. "Ik heb dat één keer eerder gedaan en toen begon ik tijdens de tweede nacht allemaal groene vlekken te zien. Niet echt gezond. Dus testen we tijdens de tweede nacht een soort waterbedje, dat drijft op het water en waarop ik dan even twintig minuutjes kan liggen." Als hij bij Marken is, na ongeveer acht uur, verwacht hij de eerste signalen dat zijn lichaam niet meer wil. "Dan krijg ik allemaal pijntjes en probeert mijn lichaam op allerlei manieren duidelijk te maken dat ik moet stoppen. Maar ik zal doorgaan!"

Maarten start zijn training om 16.00 uur bij KWF Kankerbestrijding aan de Delflandlaan bij in Amsterdam. Via de website 11stedenzwemtocht.nl kan je je aanmelden om op 18, 19 en 20 augustus mee te zwemmen in een van de steden die Maarten aandoet om zoveel mogelijk geld op te halen. (foto: Wikipedia)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl