Koninklijke Horeca Nederland heeft de Alkmaarse gemeenteraad per brief verzocht om de toeristenbelasting voor hotels en ook campings te verlagen. Dit meldt het NHD. Ook wil de organisatie dat er op wordt toegezien dat particuliere verhuurders hun belasting betalen. Volgens de organisatie gebeurt dit niet.

De KNH stelt dat Alkmaar te hoge toeristenbelasting heeft, met name voor budgethotels en campings. Voor de eigenaren is de afdracht 10 tot 20% van het tarief en dat tikt aan vooral bij groepsaanvragen. Dit heeft klandizie gekost.

De belasting in Alkmaar bedraagt voor hotels en particuliere verhuurders 2,30 euro per persoon per nacht, en voor campings 1,15 euro. Om in lijn te liggen met omliggende gemeenten stelt KNH een 'rond' bedrag voor van 1 tot 1,50 euro. In Castricum is het bedrag respectievelijk 1,60 en 1,35 euro. In Langedijk, Hollands Kroon en Bergen wordt geen onderscheid gemaakt. De toeristenbelasting bedraagt hier respectievelijk 1 euro p.p.p.n., 1,25 euro en 1,80 euro.

En dan moet er dus ook op toegezien worden dat particuliere verhuurders hun belasting betalen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. In 2017 waren 322 hotelkamers verhuurd en 434 kamers bijvoorbeeld via Airbnb. Dat laatste aantal stijgt sterk. Ook stelt KNH voor om andere bedrijven die profiteren van toerisme bij te laten dragen, zoals de detailhandel in de stad.

Daarnaast heeft de horecaorganisatie nog een aantal ideeën om Alkmaar aantrekkelijker te maken. Denk aan een pendelbus die gratis of voor laag tarief naar het strand rijdt, centrale fietsverhuur, een hop-on-hop-off busje en bewegwijzering naar hotels. (foto: siraphol/freepik.com)

 
Bekeken: 2818x