Tientallen inwoners van Markenbinnen spannen een rechtszaak aan tegen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De inwoners willen niet dat het hoogheemraadschap een vergunning afgeeft voor het verlagen van het waterpeil in het dorp.

De vergunning is voor twee boerderijen aan de rand van het dorp. Door het verlagen van het waterpeil kan het overtollige (hemel)water op de percelen beter afvloeien, de bewoners hebben hier weinig vertrouwen in.

Het verlagen van het waterpeil zou "catastrofaal" zijn voor de fundering van de rest van het dorp. De houten palen waarop de gebouwen in Markenbinnen staan kunnen dan droogvallen en vervolgens gaan rotten.

In 2017 heeft het Hoogheemraadschap in samenwerking met een onafhankelijke adviescommissie de bezwaren getoetst. De conclusie was dat de bezwaarmakers geen belanghebbende partij zijn.

Eén van de bezwaarmakers verwees naar een document uit 1991 waar duidelijke afspraken in zouden staan over het waterpeil in Markenbinnen. Het hoogheemraadschap wil niks doen met het "verouderde" document en wil zich focussen op het heden.

Op 25 juli zal de zaak aan de rechter voorgelegd worden.
Bekeken: 2643x