De Alkmaarse raad heeft unaniem een amendement aangenomen, voor een compleet nieuw stationsgebouw bij station Alkmaar Noord. Daarvoor vraagt ProRail hooguit 300.000 euro van de gemeente. Tegelijkertijd zullen de railbouwer en de gemeente rond twee ton vragen uit de provinciale pot voor het programma OV-knooppunten van de Zaancorridor.

ProRail wil voor juli opdracht geven tot het in 2020/2021 toegankelijk maken van station Alkmaar Noord voor mindervaliden en bijvoorbeeld mensen met een kinderwagen. Het Rijk wil 4,5 miljoen investeren in de goedkoopste oplossing, een traverse, maar uit onderzoek blijkt dat het voor reizigers beter is om liften te realiseren bij de bestaande tunnel. Die aanpassing is echter dusdanig prijzig, dat er voor 700.000 euro extra een compleet nieuw stationsgebouw gebouwd kan worden.

ProRail vraagt Alkmaar om instemming met het nieuwbouwplan en om een investering van hooguit drie ton uit de bestemmingsreserve Sociaal Domein 2020 en om dit te verwerken in de meerjarenbegroting. De railbouwer meent dat de bijdrage eerlijk is, omdat het de gemeente een veel aantrekkelijker OV-knooppunt oplevert.
Bekeken: 3676x