Vrijdagochtend heeft de bestuursrechter in Alkmaar de bezwaren van Vereniging Zondagsrust over het feest 'De Brug Draait Door' niet-ontvankelijk verklaard.

De vereniging die de zondagswet promoot en in acht wil nemen kreeg geen gelijk over een fout bij de vergunning van het evenement in 2017. Omdat de burgemeester in zijn verweerschrift meldt concludeert "dat terecht beroep is ingesteld op het onderdeel van de Zondagswet" en beterschap belooft, hebben de vereniging en de binnenstadbewoner geen procesbelang meer volgens de bestuursrechter.

De binnenstadbewoner die de stichting heeft ingeschakeld om de Brug niet door te laten draaien, noemt het verweer "een slimme schaakzet van de burgemeester". De gemeente meldde ter zitting dat ze volgende week een vergunning konden verstrekken voor De Brug Draait Door 2018. Daardoor was er inderdaad geen belang meer voor beoordeling van de evenementenvergunning 2017 en de ontheffing Zondagswet 2017. "Aan een inhoudelijke beoordeling van het beroep is de rechter daardoor niet toegekomen."

De vereniging zondagsrust gaat als de vergunning eenmaal verleend is nog wel in bezwaar tegen de zaak, zo meldt het NHD. Dat zou er alsnog voor kunnen zorgen dat het feest niet door kan gaan. De vergunning wordt naar alle waarschijnlijkheid komende week verleend.