In de periode oktober 2017 - mei 2018 heeft de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN ) onderzoek gedaan naar meldingen over bromtonen / laagfrequent geluid. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op Hoorn en omgeving, maar is op basis van de ontvangen meldingen uitgebreid naar heel Noord-Holland Noord.

In een aantal gevallen is met het klachtenonderzoek door de RUD een oorzaak gevonden en is de hinder beëindigd. Voor de overige gevallen geeft de RUD aan dat door een gebrek aan concrete richtinggevende feiten, er op dit moment te weinig aanleiding is om een eigen vervolgonderzoek te overwegen.

Verder onderzoek door de betreffende partijen naar de ondergrondse (gas)transportleidingen als één van de mogelijke oorzaken van de belevingen van bromtonen is op basis van de resultaten van dit onderzoek wél gerechtvaardigd, zegt de RUD. Met name de grote gastransportleidingen zijn hierbij een interessante kandidaat door de overeenkomsten in hinderbeleving en omvang van de gasstroom.

Wanneer de gastoestroom hoger is komen er namelijk meer klachten binnen. Omdat er meer gas binnen komt ontstaan meer trillingen die waarschijnlijk het geluid veroorzaken. De RUD NHN heeft op dit vakgebied echter geen bevoegdheden of specialistische kennis. De rapportage is daarom ook gedeeld met o.a. het Staatstoezicht op de Mijnen als bevoegde instantie en enkele bedrijven die betrokken zijn bij de gaswinning of gastransport.
Pin It
Bekeken: 4042x
https://ee.itk.ac.id/data/