Zo'n duizend kuub beton, dat vervoerd wordt in negentig betonwagens, is woensdag nodig om IJsbaan de Meent Bauerfeind in Alkmaar van een nieuwe vloer te voorzien. ''Het is een enorme logistieke operatie waarbij er zelfs in de nacht moet worden doorgewerkt'', vertelt projectleider Matthé Laan aan mediapartner NHnieuws.

De vloer wordt vervangen omdat de oude na 25 jaar op was. "Je zag in de betonvloer overal scheurtjes en er ontstond roest. We willen een veilige sportomgeving dus het moment was aangebroken om de baan te vervangen", aldus Laan.

De nieuwe ijsvloer is van alle technische snufjes voorzien. Zo is de baan, naast die van Thialf, de enige met negen tijdlussen in de baan voor het monitoren van snelheden. Ook doet de ijsbaan het komende siezoen mee aan een pilot met het trainen met een 'haas', om de prestaties van de schaatsers te verbeteren. De haas is in dit geval een reeks LED-lampen langs de rand van de baan, die aangeeft waar je virtuele tegenstander schaatst.

Bij de werkzaamheden is ook publiek welkom om een kijkje te nemen. Bram Dieleman van de Alkmaarsche IJsclub wilde die kans niet laten liggen. "Zo te zien zijn hier echt vakspecialisten aan de gang om een mooie vloer te leggen. Als de ijsmeester nu ook nog een mooie ijsvloer neerlegt, zijn we nog blijer."

Hoewel het nog zomer is, kan Dieleman niet wachten om de ijzers weer onder te binden. "Nu het einde van de verbouwing van de schaatsbaan in zicht is, begint het alweer te kriebelen. Nu maar hopen dat we ook een mooie winter krijgen." Op 12 oktober wordt de verbouwde IJsbaan De Meen Bauerfeind feestelijk geopend.
Pin It
Bekeken: 2897x
https://ee.itk.ac.id/data/