Dinsdagavond stonden bij zowel de gemeenteraad Heerhugowaard als de gemeenteraad Langedijk de plannen voor een ambtelijke fusie op de agenda.

Er werd door beide raden ingestemd om te onderzoeken of een ambtelijke fusie, met in de toekomst ook een bestuurlijke fusie, mogelijk is tussen Heerhugowaard en Langedijk. Er is besloten om eerst voor beide fusies een bedrijfsplan op te stellen. De gemeente Alkmaar liet bovendien per brief weten dat zij graag de mogelijkheden voor het realiseren van één bestuurlijk geheel verkennen.

Waar Langedijk iets voorzichtiger bleek, de raadsleden hebben veel vragen en er werden harde woorden gebruikt door tegenstanders van het plan, werd in Heerhugowaard juist beslist om een versneld onderzoek in te stellen om de mogelijke fusie in een stroomversnelling te brengen. In beide raden wordt benadrukt dat de gemeente de eigen identiteit moet behouden.

In Heerhugowaard werd ook de brief van buurgemeente Alkmaar besproken: de handreiking werd goed ontvangen maar er werd benadrukt dat het de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk niet in de weg mag zitten.

In Langedijk stemde uiteindelijk toch een ruime meerderheid voor het collegevoorstel met vijftien tegen vijf stemmen. In Heerhugowaard werd unaniem beslist, de raad wil in het eerste kwartaal van 2019 een definitieve beslissing nemen zodat de fusie in januari 2020 een feit kan zijn. Twee jaar later zou dan de bestuurlijke fusie kunnen volgen.

 

 

 
Bekeken: 2959x