De binnenstad vol met marktkramen, winkeliers met 'Lappendag deals', het Waagplein en Hofplein vol dieren en een flinke mensenmassa op weg naar de beste koopjes. De 134e editie van de Landbouwdag in Alkmaar werd weer door veel mensen bezocht.

De stevige wind weerhield koopjesjagers er woensdag niet van om massaal de stad in te trekken. In een soort lange sliert slenteren bezoekers langs de kramen met noten, fruit, sieraden, kleding, gadgets, tassen, elektrische tandenborstels en nog véél meer.

Niet alleen Alkmaarse marktlieden zijn uitgerukt, ook enthousiastelingen uit andere plaatsen zijn van de partij. Zo staat er bijvoorbeeld een schoenenkraam uit Beverwijk. "Normaal staan we in het weekend op de Bazaar in Beverwijk. Maar sinds vier jaar staan we nu ook elk jaar hier", vertelt een medewerker. Ook de winkeliers hebben speciale acties. Zo heeft Waardijk Schoenen de actie 'de schoenmaat is de prijs van de schoenen'. "De winkel staat vol met mensen, ik heb net ook een praatje gemaakt met iemand. Normaal gebeurt dat niet zo snel. Het is héél erg gezellig", vertelt een enthousiaste klant.

Ook op straat is het enthousiasme goed te merken. Trouwe bezoekster van de Landbouwdag Anneke is al sinds jaar en dag ieder jaar van de partij. "Het is fantastisch om er elk jaar heen te gaan. De gezelligheid en sfeer veranderen nooit. Ik ging vroeger al met mijn moeder samen, dat is toch alweer zo'n 60 jaar geleden, maar het is nog altijd even fijn hier."

En landbouwdag is geen Landbouwdag zonder dieren. Dus ook die waren volop aanwezig. Op het Waagplein en Hofplein wemelde het van de koeien, paarden, schapen, geiten, kippen en konijnen. Ook konden bezoekers zelfgemaakte jam proeven en op een tractor zitten.

De toekomst van de Landbouwdag wordt veel besproken omdat het voor de jongere generatie veehouders misschien teveel werk is. Toch verwacht boer Piet, die elk jaar met zijn schapen op het Hofplein staat, niet dat zijn collega-veehouders het evenement laten vallen. "Het is een traditie en die laten we niet zomaar verloren gaan. Zolang ik kan blijf ik. Hopelijk doen de volgende generaties dat ook. Het gevoel is er wel."

Dit jaar was er ook nog de gelegenheid om de welbekende Klim naar de Hemel te maken. De publiekstrekker valt ook vandaag goed in de smaak, maar nu voornamelijk bij de Alkmaarders zelf. "Normaal gesproken zien we hier meer toeristen dan Alkmaarders. Vandaag wagen ook veel bewoners zich aan de klim. Dat is leuk om te zien. Op 8 oktober, tijdens Alkmaar Ontzet, zal dat ook wel het geval zijn", vertelt een medewerkster van de Klim. (foto's: Marco Schilpp)
Pin It
Bekeken: 3350x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/