Alkmaar Centraal


De Munnikenweg die Alkmaar met Oudorp verbindt, krijgt definitief de status van Alkmaars monument. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten.

De bekende kasseienstrook mag door de nieuwe status niet vervangen worden door bijvoorbeeld asfalt en de kasseien moeten goed onderhouden worden. Dat zou niet gebeuren als de weg niet tot monument benoemd zou zijn. Initiatiefnemer en BAS-raadslid Willem Peters is blij met het besluit: "Ik ben ontzettend blij. De hele Alkmaarse gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel. Unaniem! Iedereen was het er eigenlijk van tevoren al mee eens."

Met de nieuwe status is de Munnikenweg de eerste monumentale kasseienstrook in Nederland. In het buitenland zijn al een aantal monumentale stroken, zoals in Frankrijk en België.

"Er zijn drie factoren waarom de weg tot monument benoemd is. Ten eerste de geschiedenis: de Spanjaarden hebben er ook gestaan en Alkmaar heeft hen tegengehouden. Daarnaast is het een stukje cultuur. Het is natuurlijk een prachtig gezicht als je vanaf de weg in Alkmaar Oudorp al ziet liggen. En als laatste natuurlijk de Wielerronde van Noord-Holland. Die bestaat inmiddels niet meer, maar misschien komt de Munnikenweg nu wel op de route van de Ronde van Oudorp te liggen. Dat zou mooi zijn", besluit Peters.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl